За сайтовете, които предлагат фалшива козметика & Гид за онлайн пазаруване
Днес публикацията ще е с особена важност, ще е дълга и укорителна! Защото ще си говорим за фалшива козметика.

Преди да пристъпя към основното, искам да направя едно важно уточнение. Тази публикация е само за хора, които искат да знаят какво купуват, не искат да дават парите си на измамници и се интересуват от качеството на използваната от тях козметика! Ако не сте от тях, а просто искате да притежавате продукт с надпис Chanel, MAC или Kylie Cosmetics, без значение от къде е и какво съдържа, то няма смисъл да четете следващите редове!

И, така, след това важно уточнение, нека премина към същността на поста!

В последните няколко години сайтовете, профилите в сайтове за продажби или социални платформи, предлагащи абсолютно, категорично и 100%-ово фалшива козметика, са ежедневие. През тази година обаче те правят абсолютен бум. На ден лично аз попадам на поне 5 такива чрез реклама във Facebook. Защото всички тези профили дават сериозни суми за реклама във всички видове социални мрежи. Лайковете към тях "валят", респективно хората си мислят, че щом имат толкова лайкове, значи всичко е проверено. Да, ама не! (Според мен всички такива сайтове и профили всъщност са собственост на двама или трима човека, които чрез разпределяне на "продукцията" на няколко различни места, се опитват да измамят възможно най-голям брой хора. Точно така, "измамят" е правилната дума!)

Бях изрично предупредена от няколко човека, включително и адвокати, да не споменавам никакви имена. Вие обаче, които четете тези редове, сте достатъчно умни и осъзнати и имена не са Ви нужни, защото знаете за кого говоря...

Нека Ви дам един пример. Сайт, който постоянно виждате във Фейсбук, е с непрекъсната реклама как разчиства склада си и как точно сега конкретни продукти са намалени. Разбира се, намалението е невероятно и чак може да се почувствате прецакани ако не поръчате. От същия този сайт ми писаха няколко пъти! Започнаха със "Здравейте, ние сме еди-кои-си-измамници, официален представител на theBalm за България. Искаме да Ви изпратим козметика!". Аз, разбира се, веднага осъзнах за каква невероятна измама става дума, но реших да играя тяхната игра. Отговорих им най-учтиво, че те нито са официален представител на марката, нито тя за първи път е на пазара. Прегледах сайта отново и какво да видя - предлагат палитра на Джефри Стар, както и палитра на Huda Beauty. Пратих им мейл - Искам продукти на тези два бранда. Идеята на тази комуникация от моя страна беше следната - да ми изпратят тези явно фалшиви продукти, за да мога аз да ги сравня с моите (разбира се - оригинални) и да направя снимки и пост. Сайтът-измамник обаче явно беше запознат със съдържанието на моя блог, респективно с това, че притежавам тези палитри и повече не ми писа. Освен това, най-нагло (толкова нагло, че съм подивяла от яд) е взел моето ревю за палитрата на Huda Beauty и го е копирал като описание в сайта си. Разбира се, без да се посочва източник, но и да беше посочен, ядът ми не би бил по-малък.
В същия този сайт в момента има "промоция" - палитрата на Huda Beauty + червило и хайлайтър на Kylie срещу скромните 125 лева. Невероятна оферта, нали?!

Тук е много важно да направя едно уточнение. Когато се появиха първите сайтове за фалшива козметика, цените в тях бяха по-ниски от тези на козметика дрогериен клас. Днес обаче не е така и много от продуктите, особено на фирми-икони като MAC, Too Faced и т. н. са на почти реални цени. Така че критерият "цена" не трябва да бъде водещ за Вас! Ако Палитрата Х в Сефора струва 80 лева, а в сайтовете за ментета 70, това не я прави истинска. Това я прави единствено много доходоносна за измамниците!

Искам да обясня нещо и моля Ви, разберете ме правилно. Всички тези сайтове и профили не Ви предлагат изгодни продукти. Не си мислете, че те са на Ваша страна, за разлика от "алчните вносители"! Те не са пазарували от склада, те не са купували на промоция, те не взимат стоката директно от цеха, те не разчистват наличности! Те изкарват пари, и то много пари, на Ваш гръб! Те дават стотинки, буквално стотинки за продукти, които после продават за десетки левове! Те правят видеа, за да се похвалят колко много поръчки имат, без да им мигне окото, че продават опасна стока!

Знам, че пари се изкарват трудно. Знам, че всеки ходи на работа, за да плаща сметки, да купува храна, да плаща за образование, здраве и всякакви неща от първа необходимост. Знам, че козметиката не е стока от първа необходимост. Знам, че не всеки може след като покрие всички належащи разходи, да отдели пари и за червило. Абсолютно наясно съм с това! Не Ви казвам и по никакъв начин не Ви задължавам да пазарувате само скъпа козметика. Ако нямате възможност да отделите 80 лева за тази-толкова-прекрасна-пудра-за-която-всички-говорят, не го правете. Вземете неин еквивалент от познатите лидери в дрогерията - Revlon, L'Oreal, Bourjois, Golden Rose или който бранд Ви допада най-много. Но бранд с име, история и традиции. Бранд, който може да застане зад продукта си и да гарантира състава му, произхода му и безопасността му при употреба. Защото накрая излиза, че вместо да дадете 20 лева за пудра от известен дрогериен бранд, с надеждата да получите изгоден хай-енд продукт сте дали 30 лева за пудра, която е фалшива, направена от съмнителни суровини, при съмнителен (или напълно липсващ) контрол и лого, което е незаконно да бъде върху конкретната опаковка.

Как да познаете сайтовете/профилите/магазините, които не продават оригинални продукти?

Вече е трудно да се разпознае оригиналната от фалшивата козметика чисто визуално. Опаковките и цветовете биват много добре копирани. Все пак може да следите за следните неща:

1. Първо и най-лесно - не е официален сайт на съответния бранд!

2. Не е сайт на световно-известен магазин!

3. Продава продукти, които не съществуват - сещате се за какво говоря нали? Например фон дьо тен на Kylie или пък пудра за лице...

4. Винаги има някакви невероятно изкушаващи промоции или сетове, включващи продукти на различни марки.

5. Продуктът е лимитиран и е изчерпан навсякъде.

6. Продава се в кварталния магазин (да, "козметика" на Kylie може да намерите в магазинчетата в ж. к. Младост например).

7. Цената е (много) по-ниска от официалната. Червило на MAC за 6 лева? Хм?

Много неща мога да изреждам, но те са и сравнително относителни и не винаги верни за всички нелегални продавачи.

Имайте предвид, че ако даден сайт или профил продава дори само един съмнителен продукт, за който поне една от горепосочените точки е вярна, значи всички продукти на търговеца са фалшиви.

Това, което обаче мисля, че най-много ще Ви помогне е да изброя местата, от които може да си купите оригинални продукти.

На първо място са:
Физическите магазини
Козметиката на Chanel, Dior, Lancome, Yves Saint Laurent, Clarins, Benefit, Guerlain, Estee Lauder, Clinique, Make Up For Ever - в оторизираните магазини в България Sephora, Douglas (без Chanel, Benefit, Make Up For Ever), Beauty Zone (без Chanel, Benefit, Make Up For Ever), Lero, Prestige, Notos, бутиците на Estee Lauder и т. н. Това са магазини, които работя с или самите те са официални вносители на този клас козметика. Освен това на място ще получите нужната консултация от обучен специалист.
MAC Cosmetics пък вече имат цели три магазина в София - в The Mall, Mall Of Sofia и Paradise Center.

Онлайн магазините
* Kylie Cosmetics - единственото място, откъдето може да поръчате козметика на Кайли, е официалният сайт на марката https://www.kyliecosmetics.com Това е единственият сайт! Освен в него, и в Pop-up магазина на бранда (който е в САЩ), никъде другаде не се продава оригиналната козметика на бранда. Сайтът прави доставки до България.

* Kim Kardashian West Beauty - макар брандът да е абсолютно нов съм сигурна, че съвсем скоро ментета ще има и на родна земя. Единственото място, откъдето може да поръчате козметика на KKW Beauty е официалният сайт на марката https://www.kimkardashianwest.com. Не съм поръчвала, но предполагам, че има опция за доставка до България.

* Jeffree Star - козметиката на Джефри може да се поръча от няколко места, като всички те имат доставка до България. Официалният сайт на марката - https://jeffreestarcosmetics.comhttps://www.beautylish.comhttps://www.morphebrushes.com и http://www.beautybay.com. Аз препоръчвам последния, защото той е във Великобритания и към поръчката Ви няма да бъдат начислени допълнителни такси за ДДС и мито.

* Kat Von D - може да поръчате от официалния сайт на марката https://www.katvondbeauty.com чрез посредник за САЩ, но по-лесният вариант е да се направи поръчка от www.sephora.it с посредник от Италия или www.debenhams.com с посредник от Великобритания. EDIT: марката вече се предлага в Сефора България.

* Anastasia Beverly Hills - отново от официалния сайт http://www.anastasiabeverlyhills.com, който доставя до България, но ще бъдат начислени допълнително ДДС и мито. Затова препоръчвам европейските сайтове http://www.anastasiabeverlyhills.co.uk с посредник от Великобритания, https://www.cultbeauty.co.uk има директна доставка, http://www.beautybay.com също има директна доставка.

* Tarte - може да поръчате от официалния сайт на марката http://tartecosmetics.com. Той предлага директна доставка до България, като стойността на ДДС и мито се заплащат директно при самата поръчка. Алтернатива за Европа е сайтът http://www.qvcuk.com, от който може да се поръча чрез посредник от Великобритания, но асортиментът е по-малък.

* Huda Beauty - козметиката на Худа може да поръчате от няколко сайта във Великобритания - https://www.cultbeauty.co.ukhttp://www.selfridges.com/GB/en/ и https://www.harrods.com. И трите имат директна доставка до България. EDIT: продукти на марката вече се предлагат в Сефора България.

* Marc Jacobs - декоративната козметика на бранда може да поръчате от следните европейски сайтове: https://www.johnlewis.com с посредник от Великобритания, https://www.harrods.com и https://www.net-a-porter.com имат директна доставка до България.

* Becca Cosmetics - с Becca може да се сдобиете от https://www.cultbeauty.co.uk и http://www.spacenk.com като и двата сайта имат директна доставка до България. EDIT: продукти на марката вече се предлагат в Сефора България.

* NARS - брандът се предлага в редица магазини. Някои от тях са: https://www.houseoffraser.co.ukhttp://eu.feelunique.comhttp://www.spacenk.comhttps://www.johnlewis.comhttp://www.selfridges.comhttps://www.lookfantastic.comhttp://www.asos.com.

* Zoeva - четки и декоративна козметика на бранда може да поръчате от официалния сайт, който има директна доставка до България - https://www.zoevacosmetics.com. Други сайтове са http://www.beautybay.comhttps://www.cultbeauty.co.ukhttp://www.selfridges.com и https://www.love-makeup.co.uk.

* MAC - чрез посредник може да поръчате от (предполагам) всяка версия на MAC в Европа. Поне със сигурност знам, че може от http://www.maccosmetics.co.uk, както и http://www.maccosmetics.de. Освен това може да направите поръчка и от https://www.lookfantastic.comhttp://www.debenhams.com и http://www.selfridges.com.

* Chanel - от английската версия на официалния сайт чрез посредник http://www.chanel.com/en_GB/, както и от http://www.selfridges.comhttps://www.houseoffraser.co.ukhttps://www.harrods.comhttps://www.johnlewis.com и http://www.debenhams.com.

* Tom Ford - козметиката на моя любимец може да поръчате от http://www.selfridges.comhttps://www.houseoffraser.co.ukhttps://www.harrods.comhttps://www.johnlewis.comhttp://www.harveynichols.com.

* Bobbi Brown  - http://www.debenhams.comhttps://www.houseoffraser.co.ukhttps://www.johnlewis.comhttp://www.selfridges.com.

Като заключение - независимо кой нашумял дизайнер, певец, модел, гримьор или каквато и друга "ВИП" личност Ви обяснява как пазарува от измамниците (а някои от тях дори са самите продавачи), не ѝ вярвайте. Това са хора, които са получили пари, за да Ви лъжат! Явно хора, които нямат нито съвест, нито почтеност! Освен, че давате пари на тези хора, Вие рискувате здравето си! Не го забравяйте!

Постарах се да бъда максимално изчерпателна, но темата е наистина много обширна, така че е съвсем възможно да съм изпуснала нещо. Не се притеснявайте да ми пишете с допълнителни въпроси. Също така Ви предлагам ако искате да поръчате от някой сайт, а имате съмнения - пишете ми, с удоволствие ще Ви кажа какво смятам за конкретния сайт.

И за финал отново апелирам - не си давайте парите на измамници и не рискувайте здравето си! 

* Всички посочени линкове са само и единствено за Ваше улеснение. Кликването върху тях или поръчките от тях не носят никакви облаги за мен.


Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up