Лондон, обожавам те!


Здравейте,
Макар досега никога да не съм имала интерес да пиша постове за местата, които посещавам, много хора ми писаха във връзка с последното ми пътуване до Лондон и изразиха желание да направя пост по темата. Реших да ги послушам, като това ще е и един вид любовно писмо към моя най-любим град - Лондон!




Още преди години, преди въобще да започна да пътувам, знаех че Лондон и Ню Йорк ще са двата най-любими града за мен. За Лондон е вече потвърдено, искрено вярвам, че и за Ню Йорк ще бъде.

Лондон е едно от онези места, които или Ви изумяват от първи поглед и се влюбвате безрезервно, или Ви разочарова, дори отвращава. Поне сред моите приятели и близки мненията са именно на тези два полюса. Е, аз съм точно от първата група. За мен първоначално Лондон беше мечта, а после се превърна в истинска любов.

Не мога да крия факта, че чувствата, които изпитвам към града, от части са повлияни и от любовта ми към британското кино, което може би сами ще усетите, четеейки поста.

Тук искам да вкарам една скоба и да се оправдая предварително, че такъв тип публикации не са типични за мен и се надявам, че ще простите неподредените ми мисли. Също така снимките, публикувани в този пост, са събрани от няколко посещения на града (нека не Ви учудва това, че изглеждам различно на тях). Освен това някои от снимките са по-стари и качеството им не е особено добро.

И така, нека премина по същество.

Как да пътувате до Лондон?

Като начало, за мен е препоръчително пътуване до Лондон да е с продължителност минимум 5 дена, като седмица или 10 дена биха били идеални. За 3 дена не може да видите нищо, не може да усетите атмосферата на града (с извинение към тези, които са го посетили за толкова кратко време, но това е истината).

Лично аз предпочитам да пътувам с Bulgaria Air и British Airways. Полетите на първите са до и от Терминал 4 на летище Heathrow. Полетите на BA са до и от Терминал 5.


Терминал 5 е огромен, Терминал 4 доста по-малък, но и двата са изключително добре организирани и без никакъв проблем (и опит) може да се справите. Както винаги, когато човек пътува в Европа, препоръчвам да носите международния си паспорт. При паспортната проверка е много по-бързо да минете през апаратите, които проверяват тези паспорти автоматично, отколкото да се редите на опашка за ръчна проверка на личната карта.


Разбира се, може да пътувате и с Wizz до летище Лутън, но тъй като аз никога не съм го правила, не мога да споделя личен опит.

Няма да забравя първия път, когато отидохме на Heathrow. Бях толкова щастлива. Вървях, оглеждах се и се усмихвах все едно съм сбъднала една мечта (което всъщност си беше истината). Ако и Вие като мен сте почитатели на филма Love Actually, то няма как в съзнанието Ви да не са се отбелязали сцените от началото и края на филма, които са заснети точно на това летище. Копнеех да видя познатите от лентата коридори и жълти табели с надпис в черен цвят.


Как да стигнете от летището до Лондон?

От летище Heathrow до Лондон може да стигнете чрез Piccadilly Line (синята линия) на метрото, но ние предпочитаме да си наемаме транспорт с кола.




Къде да се настаните в Лондон?

Мястото за престой в Лондон зависи изцяло от Вашите желания и възможности. Ние винаги си наемаме апартамент чрез Booking. Разбира се, препоръчвам да се настаните в по-централна част на града, макар и това да изисква допълнителен бюджет. Апартамент или хотел - Вие решавате.



Как да се придвижвате из Лондон?

На първо място препоръчвам често да се разхождате пеша. Изморително е, но може да разгледате наистина по-детайлно самия град.
Градският транспорт в Лондон е изключително добре организиран и може да стигнете до всяка една точка на града с него. Препоръчително (със задължителен характер) е да си закупите Oyster карта за пътувания. Ние винаги си взимаме карта за 1 седмица. Метро-мрежата в града е разделена на зони и на база кои зони Ви трябват, картата има различна цена. Обикновено карта за Зона 1 - Зона 2 е достатъчна, но ние предпочитаме за включваме и Зона 3. Цена за една карта включваща Зони 1, 2 и 3 за 7 дена заедно с депозита от 5 лири за пластиката е 45 лири. Със сигурност няма да Ви се стори евтино, но пътуването с карта е по-изгодно, отколкото с еднократни билети. Картата е валидна и за надземния транспорт.

Може и да Ви се стори странно, но ние (постоянно използвам множествено число, защото имам предвид мен и Борко) предпочитаме да пътуваме с автобус. Да, метрото е много по-бързо, но с автобус можеш да разглеждаш повече самия град. Освен това те също се движат с наистина добро темпо. В Лондон трябва да махнете с ръка (все едно спирате такси), за да спре автобуса на спирката Ви и трябва да натиснете Stop-бутона, за да заявите, че искате да слезнете. По този начин самото пътуване е бързо, защото автобусите не спират на всяка спирка, освен ако не е необходимо.


Какво да разгледате в Лондон?

Тук мога да пиша много и пак няма да съм изредила дори и 1/20 от нещата/местата.





За мен Лондон е необятен, но все пак задължителни места/забележителности са Big Ben (който в момента е в ремонт), Coca-Cola London Eye, Tower of London, Buckingham Palace, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Tower Bridge.



Разбира се, абсолютно задължително е да посетите поне няколко музея. Изборът е наистина огромен и всичко зависи от Вашите предпочитания. Няма как да не спомена поне няколко обаче - Victoria and Albert Museum, Natural History Museum, National Gallery, Science Museum и още много други. Повечето музеи дори са с безплатен вход.

Разбира се, отделям нужното внимание и на Sherlock Holmes Museum и Madame Tussauds.

Целувка за Harry от One Direction

Борко с новата си приятелка Honey в Sea Life

Зоологическата градина и Sea Life също не са лош избор, особено ако сте с деца.

За всичко, за което са необходими билети, препоръчвам да купите предварително он-лайн. Последният път купих предварително комбинирани билети за Мадам Тюсо и Sea Life. Освен, че излизат по-изгодно, има отделен (и по-бърз) вход за он-лайн билетите.

Нещо ново, което направихме при последното ни посещение, е да отидем на мюзикъл. Избрахме Wicked в Apollo Victoria Theatre. Беше наистина невероятно и незабравимо преживяване.

Ако Ви се ходи на концерт, то Лондон е мястото! Това е градът, в който гостува абсолютно всеки известен (и не чак толкова) изпълнител. O2 Arena е една от най-любимите ми зали. Били сме на 3 концерта там и това определено са спомени, които ще помня винаги.

O2 Arena

Изключително много препоръчвам да посетите и Sky Garden, където може да се насладите на гледка от високо към целия град. Трябва предварително да букнете посещение и да спазвате часа, който сте посочили.




Разбира се, абсолютно задължително е да се разходите из големите паркове. Hyde Park и St. James Park са места, на които без да усетите, може да прекарате часове. И преди да си кажете "Това е просто парк, какво толкова има да се види там?" - повярвайте ми, няма да съжалявате ако прекарате време, разхождайки се по километричните алеи.

Люляк в Hyde Park


Късен следобед в Hyde Park

Какво да правите, след като видите всички задължителни забележителности?

Истината е, че местата в Лондон, които трябва да посетите никога не свършват. След всяко наше посещение, при разговор с приятели някой пита "А там бяхте ли?" и се оказва, че има още какво да видим.

Непременно се разходете в Сохо. Малките шарени улици, интересните магазини и самата атмосфера няма как да Ви оставят безразлични.


Отидете до Covent Garden. Разходете се из пазара, послушайте музикантите.

Ако Ви остане време посетете и China Town, наистина е атрактивно.



След това просто се "изгубете" в града. Тръгнете на разходка, обикаляйте улиците. Ние прекарахме цял ден единствено разхождайки се из Notting Hill. Определено най-любимият ми квартал в Лондон.





Сигурна съм, че и Вие ще останете очаровани. Толкова подреденост, красота, спокойствие, всичко там ми харесва!

Разбира се, непременно трябва да посетите и Portobello Market. Ние сме ходили до там както в делничен ден, така и в почивен. Определено разликата е огромна. През уикенда е абсолютно пренаселено, блъскаш се с хората и е доста изнервящо, но тогава се вижда истинския пазар. През работни дни почти няма посетители, но и сергиите са доста по-малко. Ако отидете до там и сте фенове на филма Notting Hill, непременно не забравяйте да се снимате със синята врата на 280 Westbourne Park Road - адресът на Уилям Такър (героят на Хю Грант).


Когато преди 2 седмици посетихме пазара, беше изключително топло и много ме изкуши идеята да си купя сок в ананас. Беше неочаквано вкусен и освежаващ (цена 5 лири).



Къде да пазарувате в Лондон?

Лондон е най-доброто място за пазар, според мен. Има абсолютно всичко, което човек може да поиска или потърси. Независимо дали става дума за дрехи, козметика или техника. При последното ни посещение дори успях пред-премиерно да видя новата Backstage-колекция на Dior, още преди лансирането ѝ.


Като започнем от Boots (аптека и дрогерия в едно, но предлагат и козметика от селективния клас), Superdrug (верига дрогерии), минем през магазините на Next, M&S, H&M, Zara, Primark и универсалните магазини като House of Fraser, Debenhams, John Lewis и стигнем до зашеметяващите Selfridges и Harrods, които са особено подходящи за почитателите на лукса. Те са именно и моите най-любими, като в тях също може да прекарате без проблем ден. Разходката по Oxford Street може да продължи наистина дълго при целия този избор. Освен това за много от продуктите, цените във Великобритания са много по-добри. Последно си купих маратонки Nike, които излезнаха с 50 лева по-евтино, отколкото в България. Борис пък си купи игра за Playstation за 40 лири (около 85 лева), докато в България цената ѝ е 140 лева.

Селекцията парфюми, която е на разположение на клиентите в тоалетните в Harrods

Harrods е толкова голям и интересно подреден, че дори след десетките ни посещения, продължаваме буквално да се губим в него и да търсим кое къде е. След като го посетите, препоръчвам да се разходите в уличките около него, защото ще останете очаровани от тях.




Ако искате пък да се поглезите, може да минете по New Bond Street, където ще намерите бутици на Chanel, Dior, Louis Vuitton, Hermes, Burberry и т. н.





Какво да ядете в Лондон?

В Лондон, освен че има всяка една верига за хранене, за която се сещате, има и ресторанти от общо взето всички култури. Всичко е въпрос на вкус и желание за експерименти. По традиция ние посещаваме Hard Rock Cafe във всеки град, в който отидем. Задължително е да си направите резервация предварително, защото опашката е много голяма. Посещавали сме и Jamie's Italian, като също предварително резервирахме. Най-често ядем на места, които ни допадат визуално, като не се подготвяме предварително с отзиви за конкретното заведение.

Hard Rock Cafe

При последното ни посещение в Лондон, по препоръка на Mademoiselle Aia отидохме до Granger and Co, където опитахме най-прекрасните рикотени палачинки. Посетихме веднъж заведението в работен ден и веднага бяхме настанени, но когато отидохме отново през уикенда, имаше опашка и Борис отказа да чакаме на нея. Така че ако отидете през седмицата ще е най-добре, но ако предпочетете уикенда - заредете се предварително с нужното търпение.


Друго заведение, което посетихме, беше всеизвестната сладкарница на Peggy Porschen. Макар масово хората да ходят до там, само за да се снимат, ние бяхме истински клиенти и седнахме да хапнем. Поръчахме си капучино, чай, 2 мъфина и 2 парчета торта и за тази поръчка платихме 36 лири (пиша го, за да Ви ориентирам в цените на заведението). Макар сладкарницата да е наистина Instagrammable и да се образува опашка от хора, които искат да се снимат, сладкишите са пълно разочарование. Еднотипни, незапомнящи се, прости (по състав и техника на приготвяне) и въобще нищо впечатляващо.



За доста по-добри сладкиши, препоръчвам да се разходите до Crumbs & Doilies в Сохо.

Разбира се, отделихме време при едно от посещенията ни в Harrods, да седнем в Laduree. Не е първият път, в който опитваме от френските макарони на марката, но беше първият, в който поръчахме от останалите им десерти. Добри са, категорично, но може би имах прекалено големи очаквания.


Много хора ми бяха препоръчали да пробвам от френските макарони на Pierre Herme. Те имат щанд в Selfridges и си взех една кутия с макарони. Цените им са доста високи - по спомен 1,80 паунда за макароните от редовната серия и 2 паунда за тези от специалните серии. Моята кутия с 12 макарона излезна към 36 паунда, като Борко отказа да ги яде заради цената :D За мен наистина са по-вкусни от макароните на Laduree.



Времето!

Най-честата тема за разговор във връзка с Лондон и Великобритания. За всичките дни, прекарани в Лондон, нещото, което никога не ни е трябвало, е чадър. Аз искрено обичам Лондон и вярвам, че Лондон обича мен, защото е изключително благосклонен към нас и ни посреща с ярко слънце и високи температури, макар да сме го посещавали в различни месеци. При последното ни посещение имаше 2 дена, които бяха малко по-хладни, но отново без дъжд. През останалото време градусите бяха високи, слънцето ярко, като понякога ни ставаше дори и прекалено топло. Така че, да, чувала съм колко е лошо времето там, но към момента не съм имала личен контакт с това лошо време.


Няколко допълнителни думи!

Обичам когато пътуваме, да си купувам цветя за апартамента, за да го направя по-уютен. От всички места, на които сме ходили, именно Лондон е мястото, където това става най-лесно. В абсолютно всеки магазин от голяма хранителна верига, има щанд с красиви, свежи цветя.


Когато отивахме към Peggy Porschen пък, точно пред Sloane Station видях сергия с най-красивите божури, които човек може да пожелае. Не само си купих един букет, а и успях да го донеса до България (да, може да пътувате в самолет със свежите цветя, стига да не са в течност).


Хората в Лондон са изключително различни по социална и расова принадлежност, но всички са много възпитани и отзивчиви. Винаги има кой да Ви помогне ако имате нужда, независимо дали става дума за обикновен минувач, служител в магазин или полицай. Никъде не сме били подложени на лошо отношение, напротив. При последното ни посещение се наложи дори Борис да посети 2 банки и 1 пощенски клон и беше очарован от организираността и отзивчивостта на служителите в тези институтии.

Аз, като потребител, мога да кажа, че във всеки магазин се отнасят с уважение и внимание към клиентите си, независимо колко добре говориш езика, как си облечен или какво купуваш. В почти всеки магазин за козметика ми правят комплимент за грима, разпитват ме с какво е създаден и дали не съм професионален гримьор. Дори и в бутиците на Chanel, Dior, Louis Vuitton персоналът е мил и внимателен, готов да провери всичко, за което помолиш, готов да съдейства и въобще да направи преживяването ти по-специално. Помня, че преди четох много постове и гледах много видеа на тема обслужване на клиентите в бутиците на тези брандове и бях наплашена, но действителността се оказа съвсем друга!


Лондон е любов!

Завършвам поста с тези думи, защото това са думите, с които бих описала града в едно изречение. Всичко в него ми харесва. Всичко. Харесвам атмосферата, улиците, времето, хората, възможностите, отзивчивостта, архитектурата, историята. Градът е толкова цветен, интересен, толкова много различни култури и хора можеш да видиш в него, толкова много интересни места да посетиш. Възможностите са неограничени!






С ясната представа съм, че не съм успяла да Ви разкажа дори минимално за всичко, което Лондон предлага. Надявам се обаче да му дадете шанс и лично и за себе си да откриете красотата и атрактивността на този величествен град. Искрено Ви пожелавам да сте от тези хора, които разбират и виждат очарованието му. Благодарна съм, че аз съм именно от тях!





Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up