Лесен кекс


Лесен кекс

Когато става дума за десерти, обикновено винаги избирам сложните, времеемки и с много съставки рецепти. Понякога обаче ми се иска да направя и някоя по-бърза и лесна рецепта. Именно такава е тази.



За съжаление не помня от къде съм взела основата на рецептата, така че не мога да посоча източник.

Този кекс понякога наричам и "Изчисти си хладилника/шкафа", защото може в него да се сложат всякакви съставки, които са Ви останали от преди това. Правила съм го с различни ядки, с блокчета шоколад, с шоколадови стърготини, ганаш и какво ли още не.

В този случай имах останали малко орехи, както и лешникова нуга.

Основната рецепта е следната:
* 2 големи яйца (3 ако са по-малки);
* 210 гр. захар;
* 175 мл. олио;
* 175 мл. прясно мляко;
* 1 ванилия;
* 240 гр. брашно;
* 5 гр. бакпулвер;
* 4 с. л. какао.




В купа се смесват яйцата и захарта и се разбиват на висока скорост с миксера за около 5 минути. Към така получената смес последователно се добавят всички останали съставки, без какаото, като отново се разбърква с миксера.

Сместа се разделя на две части, като към едната се добавя какаото и отново се разбърква. Това се прави, за да се получи кексът двуцветен.

Добавят се и допълнителните съставки, които сте си избрали да сложите.

Форма за кекс се намазва с масло (аз използвам спрейове) и се набрашнява. В нея се сипват двете кексови смеси, като се редуват. Аз слагам първо кафява, после бяла, после пак кафява, върху нея слагам шоколада/нугата или каквито по-тежки съставки има и завършвам с бялата смес.

Кексът се пече около 50 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверява се с клечка дали кексът е готов. Когато забиете клечка (за зъби, може да се използват и дървени шишчета), тя трябва да излезе суха.

Лесен кекс


Кексът е много сочен и ароматен и е подходящ за следобедното кафе :)



Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up