Будапеща през зимата




Здравейте,
Днес ще Ви разкажа за нашето кратко пътешествие до Будапеща.




До унгарската столица има полети с Wizz Air целогодишно. При едно от намаленията на компанията купих билети за м. декември. Искахме да посетим някой европейски град малко преди Коледа и да се насладим на празничното настроение.

От летището на Будапеща до центъра на града може да се предвижите по няколко начина - чрез автобус, влак, такси или кола (под наем). Ние винаги избираме трансфер от летище до адрес чрез частни превозвачи. В случая цената е 25 евро в посока.

Исках да предоставя възможно най-много снимки, с които поне малко да Ви пресъздам Коледното настроение на града. Всички снимки са направени само със Samsung Galaxy S10+, като съм използвала доста от опциите, които камерата на телефона предлага - фокус на живо, професионален режим, оптимизиране на сцената, предна камера за "селфи" и т. н.



Няколко месеца преди самото пътуване, започнах да търся апартаменти под наем. С Борис се чувстваме по-комфортно в апартаменти, затова ги предпочитаме пред хотелите. Избрах апартамент чрез Booking, който се оказа абсолютно съкровище. Комуникацията със собствениците беше бърза и лесна. Апартаментът се намира в доста централен район, обзаведен модерно, поддържан, чист, просторен и с невероятно отопление (да, това е важна част!).



Основното ни желание при това пътуване беше просто да се отделим малко от работата и от ежедневните задачи. Идеята беше да се разхождаме накъдето желаем, без план и конкретна посока и без да се притесняваме ще видим ли всички забележителности или няма да стигнем до нито една. Искахме да се потопим в празничното настроение, да посетим коледни базари, да пием топли напитки и да бъдем господари на времето си :) Е, аз не издържах на тази "волна" програма и все пак съставих един списък с места, които да посетим.



Нашето бягство в Будапеща беше с продължителност 4 дни. При много стегната програма, за 2 дена може да се види всичко от списъка. При малко по-лежерна програма, 3 дена са достатъчни. Много зависи от това през кое време на годината посещавате града, защото по време на нашия престой имаше 2 топли и слънчеви дни, в които видяхме много и 2 дъждовни, които се опитаха да попречат на плановете ни.

Ако желаете да посетите Будапеща през зимата, пригответе си топли дрехи, сигурни обувки, шапки, шалове и ръкавици, защото студът и вятърът тук не са за пренебрегване.

И така, основни места, които може да посетите:
1. The Chain Bridge - това е мост над р. Дунав, който съединява Буда и Пеща. Мостът е бил взривен по време на Втората световна война и по-късно е бил възстановен.


2. Сградата на Унгарския парламент - изключително впечатляваща гледка, както със своята красота, така и с мащабите си. Всъщност това е третият най-голям Парламент в света!






3. Базилика "Свети Стефан" - посветена на първия крал на Унгария и строена в продължение на 50 години, базиликата е сред основните туристически точки в града.



4. Национална Опера - сградата е построена в Нео-Ренесансов стил. Към момента се прави реконструкция по фасадата.

5. Национална Галерия - Галерията се помещава в двореца "Буда" и е трудно да се разгледа само за един ден. Има вход за посещението, чиято цена зависи от съответната изложба.

6. Рибарски Бастион - това е тераса със седем кули, разположена на Дворцовия хълм на Буда. Кулите символизират 7-те племена, заселили се на Карпатския басейн. Гледката от кулите е изумителна. Доколкото знам, през по-топлите месеци има такси за Бастиона, които зависят от това докъде искате да се качите. Когато ние отидохме, входът беше свободен.






7. Замък Вайдахуняд - по случай честването на 1000 години от основаването на Унгария, се организира изложение, на което е построен замък от картон и дърво. Той предизвиква такъв интерес, че за да се запази за поколенията, замъкът е изграден наново от камък и тухли. В зимния сезон, точно до него има и огромна ледена пързалка, а по пътя между нея и замъка може да се насладите на един от многото коледни базари.








8. Минерални бани - в Будапеща се намира най-голямата минерална баня в Европа. Не я посетихме, но парата се виждаше и от далече и завидяхме на хората, които са в топлите води.

9. Площадът на Героите - това е най-големият площад в Будапеща и с красотата си спира дъха. Непременно го посетете, заслужава си!



Транспорт - за всички дни в Будапеща, използвахме градски транспорт само през един. Причината беше времето, а не големите разстояния. Ако апартаментът/хотелът Ви е в по-централна част и времето е благосклонно, може въобще да не се наложи да използвате метрото (доста добре развито е). В нашия случай използвахме 24-часови карти на транспортната мрежа, като друга добра опция е картата с 10 билета.

Валута - официалната валута в Унгария е Унгарският флоринт. 1000 Унгарски флоринта са около 6 лева. На много места приемат и плащане в евро.

Храна - аз не съм особен традиционалист и не изпитвам кой знае какво желание да опитам всяко типично за страната, в която съм, ястие. В Унгария характерен е Гулашът (обикновено го сервират в купичка от тесто), но аз не съм го опитвала и не мога да дам оценка. Посетихме няколко пицарии (не са лоши), хапнахме десерти (нищо впечатляващо), но пък много ни харесаха бургерите в Black Cab Burger. Все пак храната е въпрос на вкус, та най-добре сами да намерите своите любими заведения.

Коледни базари - те са почти на всяка улица. Весели, шарени и празнични. Там се предлага греяно вино, различни топли храни, десерти, ръчно правени играчки, свещи и какво ли още не. Коледните песни са страхотен фон, който внася допълнително настроение!

Език - английският език е много разпространен и с него може да се оправите навсякъде. На доста места говорят и руски, така че това също е опция.



















Това са само част от възможностите, които Будапеща предлага! По никакъв начин не претендирам, че съм изчерпателна или съм Ви дала цялата нужна информация. Все пак, като при всяко пътуване, трябва да се водите основно от своите нужди, желание и емоции, а всичко останало е само допълнителна информация, която може да Ви е от помощ.


* Постът е осъществен със съдействието на Samsung.





Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up