A Star Is Born

Снимка: JustJared.com

Здравейте,

Днес ще направя нещо, което никога преди не съм правила на страниците на моя блог. Ще пиша за филм. Дали съм компетентна по темата? Не бих казала. Не съм критик, не се занимавам с кино-индустрия, но съм зрител и то сериозен. И когато нещо толкова силно остави своя отпечатък върху мен, смятам, че имам правото да поговоря за него.




"A Star Is Born/Роди се звезда" е на голям екран от 05.10.2018г. Филмът е в категоризиран като музикален, драма и романтика. Моля, да се прави разлика между музикален филм и мюзикъл - различни са.

Главната женска роля е изиграна от Lady Gaga (Али), а Bradley Cooper (Джаксън Мейн) е в главната мъжка роля. Освен това, "Роди се звезда" е неговият режисьорски дебют.

Когато преди година или две се появи информацията, че Лейди Гага и Брадли ще си партнират в този римейк, не се развълнувах по никакъв начин. Никога не съм симпатизирала особено много и на двамата и професионалното им развитие ми беше абсолютно безразлично.

Преди около половин година се появи трейлърът на "Роди се звезда" и неочаквано за мен, този трейлър искрено ме накара да чакам с нетърпение премиерата на самия филм.


Както вече споменах, филмът излезна на голям екран на 5 октомври. Същият ден, в който излезна и "Venom". Отидохме да гледаме втория, прожекцията свърши към 21:15ч. и просто казах на Борко: "Има прожекция от 21:30ч. Искаш ли да отидем?" и той се съгласи. Имахме запазени билети за следващия ден, но аз нямах търпение да изчакам. След края на "Роди се звезда" и двамата седяхме, аз плачейки, той мълчейки. Вече бяхме забравили "Venom".....

Не искам да споделям нищо за сюжета на филма. Няма да Ви го преразказвам, а ще Ви препоръчам възможно най-скоро да си купите билет за него. Ще Ви кажа обаче, че в него има много любов, много мечти, много тревоги. Не го възприемайте обаче като типично любовен филм, защото макар главната история да е за връзката между Али и Джаксън, в него се вплитат още много други линии. Засегнати са семейните отношения, проблемите с алкохола/наркотиците, задкулисните "игри" в музикалната индустрия и т. н. 

Говори се, че първоначално "Роди се звезда" е трябвало да бъде режисиран от Клинт Истууд, а главната женска роля да се изиграе от Бионсе. Искрено се радвам, че не е станало така, защото Брадли се справя блестящо и като режисьор, и като актьор, а за изпълнението на Гага дълго ще се говори!




В интервюта често Гага споделя, че именно вярата на Брадли в нея ѝ е помогнала да се справи с ролята. Нещо, което той ѝ е казал преди началото на снимките (а Джаксън казва на Али в самия филм) е "All you gotta do is trust me". Химията, която двамата демонстрират на големия екран, е наистина впечатляваща.

Гага и Брадли дори имат уговорка един с друг - той ще ѝ помага с актьорската игра, а тя ще помага на него с музиката и пеенето. И като споменах музика и пеене, в продължение на 6 месеца, Брадли взима уроци 5 дена в седмицата по пеене, свирене на китара, пиано, като през това време се и учи да говори с гласа на Джаксън Мейн. Това би трябвало да Ви подсказва за какво отдаване от негова страна става дума. 

Интересен (поне за мен) факт е, че изпълненията във филма са заснети по време на истински концерти и фестивали, за да бъдат кадрите максимално реалистични. Освен това бандата на Джаксън Мейн е съставена от истински музиканти, един от които е Lucas Nelson, който помага и при създаването на някои от песните. 

Интерпретации на случващото се в лентата са много и всеки вади изводи на база собствени чувства, емоции и дори преживявания. С много и различни хора коментирахме филма и осъзнах как всеки го пречупва през своята лична призма. Затова искам да оставя на Вас сами да оформите мнението си и да съпреживеете случващото се на екрана по Вашия, индивидуален начин.

Мога обаче, с голяма доза сигурност, да Ви кажа, че ще мислите за филма дълго след като сте излезнали от салона. Ще преговаряте на ум диалозите, ще се чудите ако той беше направил това, ли ако тя беше казала онова, щяха ли нещата да седят по различен начин. Ще заобичате по-силно, ще заслушате по истински, ще почувствате по-искрено. Защото "A Star Is Born" променя хората. Дори и промяната да е малка и да се изразява в това да погледнете с друго око на Gaga, или пък да си тананикате песен, която принципно не бихте харесали, или пък да преосмислите тотално поведението си към обичния човек...

За мен абсолютно и категорично "Роди се звезда" е един от най-силните, стойностни, запомнящи се, красиви и емоционални филми за последните години. Към момента, в който четете тези редове, аз съм гледала филма 5 пъти. Буквално. И мога да го гледам пак. И ще го гледам пак. И ще слушам отново музиката. Защото аз наистина не спирам да го правя. Когато се събудя веднага започвам да си пея някоя песен. А в саундтрака към лентата определено има много голям избор от безупречни песни.

Музиката към филма е истински невероятна. Силни думи, преплетени в красиви ноти. Ако песните Ви харесват сега, след като гледате филма и ги свържете със сцените в него, ще ги преоткриете с още по-голяма сила.

Моят личен плейлист изглежда така:

  • Maybe It's Time
  • Music To My Eyes
  • Shallow
  • Diggin' My Grave
  • Always Remember Us This Way (може би най-любимата ми!)
  • Heal Me
  • Look What I Found
  • I Don't Know What Love Is
  • Is That Alright?
  • I'll Never Love Again (film version).

Always Remember Us This Way

That Arizona sky
Burnin' in your eyes
You look at me and babe I wanna catch on fire
It’s buried in my soul
Like California gold
You found the light in me that I couldn’t find

So when I'm all choked up and I can't find the words
Every time we say goodbye baby it hurts
When the sun goes down
And the band won't play
I'll always remember us this way

Lovers in the night
Poets tryin' to write
We don't know how to rhyme but damn we try
But all I really know
You're where I wanna go
The part of me that's you will never die

So when I'm all choked up and I can't find the words
Every time we say goodbye baby it hurts
When the sun goes down
And the band won't play
I'll always remember us this way

Oh yeah
I don't wanna be just a memory baby yeah

Oo oo oo oo oo oo oo
Oo oo oo oo hoo hoo hoo
Oo oo oo oo hoo hoo hooooooooo

So when I'm all choked up and I can't find the words
Every time we say goodbye baby it hurts
When the sun goes down and the band won't play
I'll always remember us this way
Way yeah

When you look at me and the whole world fades
I'll always remember us this way





Дали "A Star Is Born"ще бъда номинирана за Oscar не зная, но искрено се надявам. Дори и от Академията да не го почетат подобаващо, сигурна съм, че филмът е победител в личните класации на почти всеки зрител.

На Вас мога само искрено и от сърце да препоръчам да си доставите това уводолствие, наречено "Роди се заезда" и да се потопите в 2 часа и половина качествена актьорска игра, музика докосваща сърцето и любовна история, оставяща отпечатък в съзнанието Ви за много дълго време.

За себе си мога да кажа, че съм изключително щастлива, че живея в момент, в който мога да видя и почуствам този филм.

И последно. Ако в момента сте в лош емоционален период, преживявате лични проблеми, по-добре изчакайте малко с гледането на филма. След него се чувствах като с разбито сърце и ако човек не е в подходящо емоционално състояние, може да преживее още по-силно събитията в него.



Jack : Hey!
Ally : What?
Jack : I just wanted to take another look at you.









Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up