Тирамису




Здравейте,
След като обещах в Инстаграм, днес най-накрая Ви споделям моята рецепта за Тирамису.

Искам да направя едно мнооого важно уточнение, а именно - не претендирам, че тази рецепта е абсолютно автентична и най-правилната на света. Просто Ви представям това, което моите близки и приятели обожават да хапват и си поръчват да им приготвя при всеки празник. Вкусно е, обещавам :)




И така, самата рецепта:

Необходими продукти (за тортена форма с диаметър около 24 см. или правоъгълна тава приблизително 25см. х 35см. Може да сложите десерта и в чаши):
 - 1 кг. (2 големи кутии) Маскарпоне;
 - 3 големи яйца (или 4 по-малки);
 - 1 ч. ч. захар;
 - 1 голяма опаковка бишкоти;
 - кафе;
 - коняк, ром или друг подходящ алкохол;
 - какао;
 - шоколад (по желание).


Начин на приготвяне:
В голяма купа слагам Маскарпонето и започвам да го бъркам. Преди години бях чела, че за Тирамису е необходимо Маскарпонето да се разбърква само с дървена лъжица и в посока на часовниковата стрелка. Старая се да спазвам това правило, но напоследък попадам на доста твърдо Маскарпоне и в тези случаи използвам миксер, като в никакъв случай не прекалявам с бъркането, а просто помагам на сиренето на придобие по-кремообразна консистенция.
Разделям белтъците и жълтъците, като първите разбивам на "твърд сняг", а вторите разбърквам заедно със захарта. И за двете неща използвам миксер.
След това прибавям наведнъж сместа от захар и жълтъци към Маскарпонето. Започвам да разбърквам с дървена лъжица докато сместа се усвои. Тук вече НЕ използвам в никакъв случай миксер, защото има голяма опасност кремът да стане прекалено течен.
Започвам малко по малко да прибавям и разбитите на сняг белтъци.
Оставам на страна получената смес и започвам с бишкотите.



Към кафето (аз обикновено слагам 2 или 3 дълги кафета в купа), добавям няколко лъжици коняк и разбърквам. Върху избраната форма нареждам един пласт бишкоти. След това с голяма лъжица започвам да поливам всяка бишкота с кафеената смес. Предпочитам да поливам бишкотите, а не да ги топя в кафето. След като съм напоила достатъчно всички бишкоти, слагам половината крем. Отгоре нареждам още един пласт бишкоти и отново ги поливам с лъжица с кафето. След това слагам и остатъка от крема. Изравнявам повърхността на Тирамисуто и го поръсвам с какао. След това завивам съда с алуминиево фолио и го слагам в хладилника за поне 6-8 часа.
Преди да сервирам, настъргвам малко шоколад върху готовото Тирамису.



Обикновено приготвям Тирамисуто в тавичка, но понякога го правя и като торта (както на снимките тук), като след като го извадя от тортената форма, слагам бишкоти като борд острани.

Независимо как решите да аранжирате Титамисуто, то със сигурност ще се хареса на вкус.

Ще се радвам ако изпробвате тази рецепта и тя Ви хареса.




Няма коментари

Публикуване на коментар

Blog Design by Eat Love Make up